A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маньківський заклад загальної середньої освіти І-ІII ступенів № 1
Маньківської селищної ради Черкаської області

Обговорення важливих питань із представником поліціії

Дата: 13.11.2023 08:51
Кількість переглядів: 36

09 листопада відбулась  зустріч  учнів 10-11 класів з старшим інспектором сектору поліцейської діяльності 1 відділу поліції Уманського районного управління поліції ГУНП в Черкаській області капітаном поліції Партицьким Володимиром Івановичем.  З учнями обговорені такі важливі питання як: «Правила безпечного руху на скутерах та мопедах», «Правила руху пішоходів», «Паління – це шкідливо ».

  Зі скількох років можна управляти скутером, мопедом, мотоциклом було найактуальніше питання як учителів так і учнів.

Володимир Іванович дав роз.яснення, що моделі скутерів з робочим об’ємом двигуна до 50 см3 і максимальною швидкістю 60 км / год вважаються найбільшою мірою захищеним і безпечним транспортними засобом пересування. Виняток – швидкісні скутери та моторолери японської збірки, з об’ємом двигуна до 250 см3. Перераховані ТС гранично схожі з мотоциклами характеристиками.

- Так з якого віку можна управляти скутером?

- Законна підстава для водіння скутера – досягнення 16-ти років і наявність документа типу А1 для ТЗ об’ємом мотора до 50 см3 і права категорії А для моторолерів з великими габаритами і об’ємом двигуна від 50 см3.

У Законі України  Про дорожній рух наголосив правоохоронець та у Правилах дорожнього руху написано, що їздити на мопеді та мотоциклі можна тільки з 16 років. Для того, щоб робити це за законом, потрібно скласти відповідний іспит на знання їзди та отримати посвідчення. У такому разі тобі відкриється категорія А.

Якщо ж неповнолітній їздить на мопеді чи скутері без прав та не досягнувши 16-річчя він карається штрафом, також штраф накладається і на батьків чи законних представників неповнолітнього. А якщо неповнолітній потрапляє в ДТП то може нести і кримінальну відповідальність . Пам.ятайте перш ніж сісти за кермо задумайтесь чи воно того варте.

Коли можна отримати права в Україні:

  • з 16 — для категорій А та А1;
  • з 18 — В, С і В1, С1;
  • з 19 — ВЕ і С1Е;
  • з 21 року — D1, D.

Під кінець бесіди  Поліцейський нагадав слухачам про правила дорожнього руху, що вулицю потрібно переходити  у спеціально відведених для цього місцях – по «зебрі». Також він  наголосили на тому, що недотримання вимог дорожньої безпеки не лише карається законом, а й може навіть забрати життя людини.

 «Пам’ятайте, що проїжджу частину не можна перебігати стрімголов, адже це призводить до аварійної ситуації на дорозі, і водій автомобіля часто не встигає зупинитися. 

 

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено