A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маньківський заклад загальної середньої освіти І-ІII ступенів № 1
Маньківської селищної ради Черкаської області

Як подолати депрессію

Дата: 22.01.2021 09:48
Кількість переглядів: 134

Із депресією можна і варто боротись власними силами

Психіатрія, як галузь допомоги людям, не є одноманітною. Вона об’єднує різні патології, різні захворювання. З одного боку, це важкі психічні захворювання, коли людина втрачає контакт із реальністю і без допомоги спеціалістів не дасть собі раду. З іншого боку, – це люди, які мають легшу патологію: розлади особисті, невротичні порушення, депресії тощо. Це люди, які не втрачають контакту з реальністю, вони мають свої сім'ї, є добрими батьками, цінними працівниками та учасниками соціуму.

Потрібно розуміти, що іноді важко справитися без допомоги спеціаліста, який може призначити медикаментозне чи стаціонарне лікування. Проте у переважній більшості випадків із депресією можна і варто боротись власними силами.

Методи самодопомоги:

Психолог, сімейна консультантка Лідія Кондратик пропонує кілька рецептів, як самотужки справитися із депресією:

  • Спорт, різноманітні гуртки та хобі, прогулянки.
  • Розмови із рідними. Із відчуттями суму чи злості буває достатньо усвідомлення цих почуттів і проговорення їх із близькими людьми. Говоріть про те, що вас турбує, що ви почуваєте, що ви про це думаєте, про те, що турбує.
  • Часом може допомогти добра книжка чи фільм. Це може змінити сприйняття того, що вас турбує.
  • Шукати позитив. Насолоджуватися тим, що маємо. Усвідомлювати момент, у якому живемо. Адже роки минають, діти швидко ростуть, і ми…старіємо. Так, це факт, але саме тому не варто нічого відкладати на майбутнє.
  • Зміна картинки. Найкращий відпочинок – зміна діяльності, подорож на день-два.
  • Розмови зі священиком, молитва.

«Із незначною тривогою чи неспокоєм, наприклад, можна справитись самостійно за допомогою такої методики як майндфулнес (це програма, яка визнана на офіційному рівні в якості ефективного засобу терапії, основна мета якої – звільнити людей від схильності автоматично реагувати на думки, емоції, події життя – ред.)», – радить психолог Катерина Ковалишин.

Також, за словами психологів, корисним буде складення графіка дня, тижня і їх дотримання, а також розподіл щоденних справ на дрібні кроки. Дуже важливо регулювати навантаження. Адже, якщо його забагато, будь-яка людина рано чи пізно виснажиться. Одним із головних факторів захисту від вигорання є навіть не відпочинок, а задоволення, яке ти отримуєш у процесі своєї роботи. Ще один фактор – дуже важливо виконувати роботу якісно. Тоді бачиш добрий результат, і це мотивує, навіть коли втомлюєшся.

Спеціалісти Інституту психічного здоров’я Українського католицького університету так узагальнили поради, аби не «вигоріти»:

  • регулювати навантаження;
  • займатися улюбленою справою;
  • відновлювати свій внутрішній баланс.

У своїх порадах більшість спеціалістів одностайні: не можна доводити себе до фізичного та емоційного виснаження. Також не варто уникати спілкування із рідними та друзями, адже це лише погіршує депресію. Натомість варто уникати алкоголю та наркотиків, бо вони ще не вилікували жодну депресію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено