A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маньківський заклад загальної середньої освіти І-ІII ступенів № 1
Маньківської селищної ради Черкаської області

Коли дитині, яка не розмовляє, не потрібен логопед

Дата: 10.01.2024 11:44
Кількість переглядів: 15

Якщо бути точним: логопед потрібен, але часто не в першу чергу.

Уявіть, що спочатку ви навчаєтесь їздити на велосипеді, а лише потім - ходити. Не клеїться, правда?

Будь-які навички, вміння і результати від них ми здобуваємо, дотримуючись певної послідовності. Спочатку ви вчитесь керувати власним тілом, потім вчите своє тіло керувати велосипедом.

У логопедії все працює за таким самим алгоритмом.

І незважаючи на те, що батьки приходять з немовленнєвою дитиною на консультацію до логопеда з єдиним запитом: ДОПОМОЖІТЬ ДИТИНІ ЗАГОВОРИТИ, місія логопеда, який проводить первинну діагностику та консультацію, полягає в тому, щоб пояснити:

  • ЧОМУ важливо звертати увагу не лише на мовлення;

  • ЧОМУ часто перший фахівець, який працюватиме з дитиною – НЕ ЛОГОПЕД (а, наприклад, дефектолог, терапевт з сенсорної інтеграції, АВА (поведінковий) терапевт, спеціальний (корекційний) психолог, практичний психолог, нейропсихолог). Або ж логопед, який має додаткову спеціалізацію*. Тобто тривалий час підвищував свою кваліфікацію в області, наприклад, нейропсихології, або сенсорної інтеграції.

ЩО, ОКРІМ МОВЛЕННЄВОЇ ФУНКЦІЇ, НЕОБХІДНО ПРОДІАГНОСТУВАТИ У ДИТИНИ, ЯКА НЕ РОЗМОВЛЯЄ:
  • Сенсорні системи (зір, слух, нюх, смак, дотик, вестибулярний апарат - відповідає за орієнтацію людини в просторі і підтримку рівноваги тіла, пропріорецепція - м’язове відчуття положення частин власного тіла в просторі, образ Я).

  • Не забуваємо, що язик – це також частина тіла, якою дитина повинна навчитись керувати, щоб розмовляти чітко та правильно!

  • Сенсо-моторний розвиток (рівновага, просторове орієнтування тіла, моторне планування, відчуття схеми тіла, вироблення рефлексів, сприйняття сенсорної інформації, що надходить із зовнішнього середовища).

  • Мотивація до спілкування та психо-емоційна готовність дитини до взаємодії та спілкування з оточуючими (формується на основі сформаваних уваги, сприймання, пам'яті, мислення, волі, самоконтролю, адаптивної поведінки).

  • Якщо дитина досягає своєї мети через істерики, жести або самостійно бере бажані для неї предмети - мовленнєва функція не є для неї потрібною. Також без мотивації до словесного спілкування та усвідомлення його значення дитина може навчитися говорити просто шаблонні слова і фрази з побуту ( "не буду", "пити", "гуляти" тощо) або фрази з мультфільмів.

  • Перцептивно-моторний розвиток (пробачте мене, батьки, за це незрозуміле слово. Розшифровую. Перцепція - чуттєве сприйняття зовнішніх предметів людиною). Тут об’єднуються слухо-мовленнєві навички (ось де можна вже говорити про мовлення і ЗАНЯТТЯ З ЛОГОПЕДОМ), увага, візуально-просторове сприймання, координація «око-рука», зорово-руховий контроль, контроль за положенням тіла в просторі.

  • Тобто спочатку – «око-рука», а лише потім – язик! Врахуйте, що керує рукою дитина за участі зору, а язиком - без участі зорового контролю. А тому це – набагато складніші для дитини рухи!

І лише після формування всіх згаданих рівнів (сенсорного, сенсо-моторного, перцептивно-моторного) ми можемо говорити про можливість успішного навчання в школі, можливість бути в соціумі і ефективно взаємодіяти у ньому.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено